Vesti - arhiva

2019

Noć istraživača 2019.

Deseta noć, kroz znanje daje moć!

Noć istraživača je manifestacija promocije nauke namenjena znatiželjnim umovima svih uzrasta. Pre 14 godina održano je prvo izdanje Noći istraživača u okviru Marija Sklodovska Kiri programa pod pokroviteljstvom Evropske komisije, a u Srbiji se ova manifestacija održava deseti put. U gradovima širom Srbije ljubitelji nauke će imati mogućnost da uživaju u brojnim aktivnostima vezanim za nauku, a čitav događaj će biti začinjen specijalnim iznenađenjima. Svi sadržaji su, kao i svake godine, besplatni i prilagođeni svima. Kao uvod u Noć istraživača, koja svoje jubilarno izdanje proslavlja u petak, 27. septembraCentar za promociju nauke i Mreža naučnih klubova širom Srbije čitave sedmice organizuju uzbudljive sadržaje.
Detaljnije informacije o lokacijama i programu ove manifestacije možete pročitati na stranici Noć istraživača 2019.

(objavljeno 23.09.2019.)

Seminar o recenziranju za istraživače

U saradnji KoBSON-a i Centra za promociju nauke održaće se seminar o recenziranju za istraživače 16. septembra, od 10 do 14 časova, u amfiteatru Narodne biblioteke Srbije (Skerlićeva 1, Beograd – ulaz od Hrama Svetog Save).

Seminar se organizuje u okviru međunarodne inicijative Nedelja recenziranja (Peer Review Week 2019) koji promoviše recenziranje i njegovu ključnu ulogu u obezbeđivanju kvaliteta naučnog i akademskog rada. Tokom ovogodišnje Nedelje recenziranja (16-20. septembar), čija tema je „Kvalitet recenziranja“, istaknute naučne institucije, izdavači naučnih časopisa i istraživači iz čitavog sveta organizovaće veliki broj predavanja, seminara, vebinara i medijskih inicijativa. KoBSON i Centar za promociju nauke se pridružuju ovoj važnoj inicijativi kroz organizovanje Seminara o recenziranju za istraživače.

Više informacija u vezi Seminara o recenziranju za istraživače pročitajte na zvaničnom sajtu CPN-a.

Prijava je obavezna i svi zainteresovani istraživači mogu se prijaviti na seminar putem elektronske prijave kojoj se može pristupiti preko sledećeg linka.
Broj prijava je ograničen. Prijavljivanje traje od 10. do 13. septembra (do 14 časova).

Svi polaznici seminara dobiće elektronski sertifikat o učešću.

(objavljeno 10.09.2019.)

Domaći časopisi referisani u Scopus-u

U okviru Scopus indeksne baze izdavača Elsevier za domaći časopis Politikologija religije (ISSN 1820-659X) uneta je arhiva od 2007. godine.
Takođe, još jedan domaći naučni časopis je počeo da se referiše u ovoj bazi - Specijalna edukacija i rehabilitacija (ISSN 1452-7367).

Uredništvima oba časopisa čestitamo, kao i autorima koji u njima objavljuju radove.

(objavljeno 03.09.2019.)

Kratak prekid u pristupu servisu APA PsycNET

Usled rada na unapređenju platforme, APA Publishing (American Psychological Association) najavljuje kratak prekid u pristupu servisu APA PsycNET. Radovi su najavljeni za subotu, 27. jula, u periodu od 01:00 do 07:00 časova.
Izdavač se unapred zahvaljuje korisnicima na razumevanju i strpljenju. 

(objavljeno 25.07.2019.)

Objavljene korekcije impakt faktora za 2018.

Clarivate Analytics je na svojoj stranici objavio korekcije impakt faktora za 2018. Postavljena je lista časopisa koja će se povremeno ažurirati. Nakon zaključivanja obrade podataka i publikovanja konačnih lista na stranici izdavača, u Journal Citation Reports-u (JCR), mi ćemo ažurirati podatke u EleČas-u.

Podaci publikovani na ovoj stranici mogu se smatrati zvaničnim JCR podacima.

(objavljeno 15.07.2019.)

Dan nauke

Dan nauke u Srbiji obeležava se 10. jula. Od 2010. godine ovaj datum se obeležava na dan rođenja Nikole Tesle.

Tim povodom će u Naučno-tehnološkom parku Beograd, u 17 časova, svečano biti postavljen reljef sa likovima najvećih domaćih naučnika. Detaljnije o ovom događaju možete pročitati ovde.

Istog dana u 19 časova, Institut za fiziku u Beogradu, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra (SKC) organizuje tribinu "Može li nauka da promeni Srbiju". Detaljnije o događaju i o učesnicima tribine možete pročitati ovde.

(objavljeno 08.07.2019.)

Obaveštenje povodom mogućih prekida rada AMRES-a

Poštovani korisnici, obaveštavamo vas da su danas u periodu od 9 do 15 časova mogući povremeni prekidi u funkcionisanju informaciono-komunikacionih servisa AMRES-a zbog radova na održavanju mreže.

Unapred se zahvaljujemo na razumevanju i strpljenju.

(objavljeno 02.07.2019.)

Obaveštenje povodom trenutnog prekida rada AMRES-a

Poštovani korisnici, obaveštavamo vas da je danas u toku prepodneva došlo do prekida u pristupu internetu iz Akademske mreže Srbije (AMRES) usled problema s energetskim napajanjem. Budući da još uvek nije potvrđeno da je problem rešen, u toku dana su mogući povremeni prekidi u funkcionisanju informaciono-komunikacionih servisa AMRES-a.

Unapred se zahvaljujemo na razumevanju i strpljenju.

(objavljeno 27.06.2019.)

Impakt faktor časopisa za 2018. godinu

Podaci o impakt faktoru (IF) časopisa za 2018. godinu su preuzeti i objavljeni na našem sajtu. Nakon prvobitnog učitavanja podataka mogu se očekivati izvesne korekcije.
Na sajtu izdavača publikovana je i lista časopisa za koje ove godine nije izračunat IF. Razlog tome su nepravilnosti u citiranosti. Detaljno objašnjenje nalazi se na stranici izdavača Clarivate Analytics -> Title Suppressions.

Časopisi koje je Clarivate Analytics prestao da referiše u WoS- u u prethodnih 12 meseci:

Arts & Humanities Citation Index (AHCI)
Science Citation Index Expanded (SCIe)
Social Sciences Citation Index (SSCI)

Neki časopisi su zadržali impakt faktor, ali su promenili naslov:

Lista časopisa

ili je promenjen ISSN:

Lista časopisa


Objavljene su i tri nove kategorije:

Quantum Science and Technology
Development Studes
Regional and Urban Planning

(objavljeno 25.06.2019.)

Objavljen Impakt faktor časopisa za 2018. godinu

Juče posle podne Clarivate Analytics je u bazi Journal Citation Reports (JCR) objavio podatke o impakt faktoru (IF) časopisa za 2018. godinu. Obaveštavamo korisnike da je u toku preuzimanje i ažuriranje baze EleČas i da će podaci biti vidljivi u ponedeljak.

Dok se podaci ne preuzmu za bazu EleČas, informacije o IF i rangu časopisa mogu se pogledati na stranici JCR-a (Brza stranica --> Indeksne baze --> Web of Science --> Journal Citation Reports).

Unapred se zahvaljujemo na strpljenju i razumevanju.

(objavljeno 21.06.2019.)

Poziv na predavanje "Predatorski izdavači i slične pojave"

Pozivamo sve zainteresovane istraživače da prisustvuju predavanju "Predatorski izdavači i slične pojave", koje će Milica Ševkušić, bibliotekar Tehničkog instituta SANU, održati na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Predavanje je zakazano za ponedeljak, 24. jun 2019. godine, sa početkom u 11 časova, u malom amfiteatru Stomatološkog fakulteta (Rankeova 4).
Ulaz je slobodan. Dobro došli.

(objavljeno 17.06.2019.)

Moguće smetnje u pristupu servisu Royal Society of Chemistry

Usled rada na unapređenju platforme, Royal Society of Chemistry najavljuje moguće smetnje u pristupu. Radovi su najavljeni za vikend, 15. i 16. jun 2019., a izdavač se unapred zahvaljuje korisnicima na razumevanju i strpljenju.
Korisnici će dobiti ekran sa sledećim sadržajem:
                           

(objavljeno 12.06.2019.)

Lajdenovo godišnje rangiranje univerziteta

Centar za studije društva i tehnologije Univerziteta u Lajdenu sprovodi rangiranje učinka velikog broja svetskih univerziteta na osnovu različitih bibliometrijskih parametara. Prvi put je, kao jedan od kriterijuma, korišćena rodna uravnoteženost ne bi li se izračunalo koliki je udeo radova ženskih autora u ukupnom broju objavljenih naučnih radova od strane nekog univerziteta.

Prema kriterijumu rodne izbalansiranosti autora naučnih radova na Lajdenovoj listi, Univerzitet u Beogradu zauzeo je treće, a Univerzitet u Novom Sadu šesto mesto.

Detaljne rezultate moguće je pročitati na sajtu Centra za promociju nauke, kao i na zvaničnoj stranici Centra za studije društva i tehnologije Univerziteta u Lajdenu.

(objavljeno 06.06.2019.)

Novi sajt izdavačke kuće ACS Publications

Od 22. maja američka izdavačka kuća ACS Publications će lansirati svoj novi sajt. Pored promenjenog izgleda, novi sajt trebalo bi da doprinese lakšoj pretrazi članaka pomoću jednostavnijeg i modernijeg interfejsa. Glavne novine ticaće se: jednostavnije navigacije, poboljšanog pretraživanja (dostupnosti apstrakata u pretpregledu kroz kolekcije članaka), vidljive metrike kreirane za svaki pojedinačni članak i dizajna prilagođenog mobilnim i tablet uređajima. 

O promenama na sajtu ACS Publications-a možete se informisati na sledećem linku ili putem videa.


(objavljeno 21.05.2019.)

Obezbeđen nov servis – CAB Abstracts

Obaveštavamo korisnike da je omogućen pristup CAB Abstracts bazi preko EBSCOhost-a. 

CAB Abstracts u izdanju CABI Publishing, sadrži vrlo značajnu literaturu u kvalitetnim sažecima o istraživanju i dostignućima primenjenih nauka, uključujući i poljoprivredu, šumarstvo, ljudsku ishranu, veterinu i zaštitu životne sredine. Obuhvata preko 9,2 miliona zapisa, 449.000 članaka iz časopisa, radova sa konferencija i izveštaja.
U svrhu promocije novog servisa organizuju se radionice u toku tri dana i time će biti pokriven deo institucija kojima će baza biti od izuzetnog značaja prilikom naučno-istraživačkog rada. Planiran je nastavak edukacija na jesen kada će i ostale institucije biti uključene. Za sve polaznike obezbeđen je sertifikat.

Ovim povodom gospodin Martin Kolman iz EBSCO informacionih servisa će održati predavanje i trening rada u CAB Abstracts bazi na EBSCOhost platformi:

  • u utorak, 21. maja – Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu
  • u sredu, 22. maja – Veterinarski fakultet u Beogradu
  • u četvrtak, 23. maja – Institut za kukuruz Zemun Polje i Poljoprivredni fakultet u Beogradu

Više informacija o ovoj stručnoj bazi podataka, možete naći na EBSCOhost veb stranici, a posredstvom KoBSON stranice do baze možete doći ili preko Brze stranice - Indeksne baze - CAB Abstracts ili preko menija Servisi - Indeksne baze - CAB Abstracts.

(objavljeno 20.05.2019.)

Maj mesec matematike – Istraži koordinate

Centar za promociju nauke osmu godinu zaredom organizuje naučnopopularni program - Maj mesec matematike, u saradnji sa Matematičkim institutom SANU. Ovog maja manifestacija je posvećena vezi između matematike i geografije i nosi naziv "Istraži koordinate". Ovogodišnjoj manifestaciji prethodio je konkurs Mapiranje matematike, na kome su izabrani najinspirativniji primeri nastave matematike, kao i njeni najmaštovitiji nastavnici širom Srbije. Cilj programa je približavanje i promocija matematike u Srbiji.

Detaljnije informacije o događajima dostupne su na sajtu Centra za promociju nauke, a program je moguće preuzeti na sledećem linku.

.

(objavljeno 06.05.2019.)

Web of Science obaveštenje

Obaveštavamo korisnike da su u toku dana (25. aprila) moguće smetnje u pristupu Web of Science servisu usled rada na unapređenju platforme, i to u periodu od 10:00 do 22:00 časa.
Unapred se zahvaljujemo na razumevanju i strpljenju.

(objavljeno 25.04.2019.)

Migracija ResearcherID profila na Publons

Zaključno sa 15. aprilom 2019. godine, svi otvoreni ResearcherID profili naučnih istraživača će biti premešteni na srodnu Publons platformu, kako je navedeno u zajedničkom saopštenju Publons-a i Web of Science servisa. Ova promena je nastala da bi se autorima omogućila lakša pretraga i pristup njihovim radovima referisanim u Web of Science bazi.

U poslednjih nekoliko dana, na mejl adrese korisnika ResearcherID-a trebalo je da je stigao link sa uputstvom kako da se uloguju na svoj ResearcherID preko sajta Publons-a. Ukoliko se još uvek niste ulogovali na Publons, o svim detaljima se možete informisati na sledećem linku ili putem videa.

(objavljeno 15.04.2019.)

Obuka doktoranada „Oblikovanje doktorske disertacije“

U Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ ponovo se organizuje obuka doktoranada „Oblikovanje doktorske disertacije“. Tokom ove kratke obuke doktorandi mogu da se informišu o formi doktorske disertacije u skladu sa uputstvima Univerziteta o Beogradu, deponovanju u Digitalni repozitorijum, vidljivosti disertacije na internetu i svim drugim pitanjima u vezi sa procedurom pripreme i predaje doktorata.

Prvi naredni termin je 11. aprila 2019. godine sa početkom u 17 časova, a o održavanju obuke tokom ostalih meseci zainteresovani će moći da se informišu na sajtu Univerzitetske biblioteke.
Prijavljivanje je obavezno i vrši se putem onlajn formulara.
Detalje o mestu i vremenu održavanja možete videti u programu.

(objavljeno 08.04.2019.)

Časopisi iz Srbije referisani u bazi Scopus

Domaći časopisi Journal of Graphic Engineering and Design ISSN 2217-379X i Istorija 20. veka ISSN 0352-3160 počeli su da se referišu u bazi Scopus izdavača Elsevier.

Uredništvima čestitamo, kao i autorima koji objavljuju radove u navedenim časopisima.

(objavljeno 28.03.2019.)

Web of Science obaveštenje

Izdavač Clarivate Analytics je najavio da će usled rada na unapređenju platforme, u četvrtak, 28. marta, u intervalu od 10:00-21:00 časova, pristup Web of Science servisu biti povremeno onemogućen.
Unapred se zahvaljujemo korisnicima na razumevanju i strpljenju.

(objavljeno 27.03.2019.)

Srbija postala 23. zemlja članica CERN-a

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja, CERN, primila je protekle nedelje Srbiju kao svoju 23. državu članicu.
Kao država članica CERN-a, Srbija će imati pravo glasanja u Savetu, CERN-ovom telu koje donosi najvažnije odluke, i doprinosiće budžetu ustanove. Članirana će doprineti mogućnostima za zapošljavanje u CERN-u, kao i učešću srpske industrije na CERN-ovim tenderima. Više informacija možete pronaći na sledećem linku.

(objavljeno 25.03.2019.)

Na tragu "Plana S"

Novi izveštaj Instituta za naučna istraživanja iz Filadelfije (The Institute for Scientific Information - ISI) bavi se uticajem “Plana S” na savremeno akademsko izdavaštvo, analizirajući promene koje su nastale zahvaljujući njegovoj primeni. Ovaj plan pokrenut je od strane asocijacije Nauka Evrope (Science Europe) 4. septembra 2018. godine. On predstavlja inicijativu za globalno širenje otvorenog pristupa (Open Access), u cilju povećanja dostupnosti naučnih radova koji nastaju u sklopu javno finansiranih akademskih istraživanja.

Osnovna novina “Plana S” odnosi se na zaobilaženje pretplate koja je uglavnom obaveza čitaoca ili biblioteka. O rezultatima istraživanja, kao i o mnogim drugim temama (razlikama između Open/Gold/Hybrid i Green Access-a, međusobnoj kompatibilnosti srodnih platformi poput repozitorijuma za časopise u otvorenom pristupu – DOAJ) možete pročitati na sajtu izdavača Clarivate Analytis, a kompletan dokument preuzeti na sledećem linku.


  

(objavljeno 18.03.2019.)

Nedelja otvorenog obrazovanja 2019.

Nedelja otvorenog obrazovanja (Open Education Week) predstavlja globalnu manifestaciju namenjenu podizanju svesti o besplatnom i otvorenom obrazovanju. Ove godine se obeležava od 4. do 8. marta u velikom broju država. Detaljnije informacije o samoj manifestaciji, slobodnom obrazovanju i pristupu informacijama, kao i novim oblicima umreženosti možete pročitati na stranici Open Education Week 2019.

(objavljeno 25.02.2019.)

Transparentnost procesa recenziranja u nauci

U časopisu Nature Communications nedavno je objavljen članak koji je nastao kao rezultat višegodišnjeg istraživanja posvećenog temi javnog recenziranja (open peer review). U radu “The effect of publishing peer review reports on referee behavior in five scholarly journals”, autorski tim se fokusirao na problem transparentnijeg i odgovornijeg procesa recenziranja, sarađujući sa izdavačima i naučnim časopisima koji su pristali da recenzije članaka njihovih autora učine javno dostupnim.

Za cilj istraživanja postavljeno je otkrivanje prirode uticaja koje “otvoreno” recenziranje može imati na ocene i ponašanje samih recenzenata.
O primenjivosti i rezultatima ovog istraživanja, kao i posledicama možete pročitati u intervjuu koji je vođen sa delom autorskog tima i objavljen na sledećem linku.

(objavljeno 13.02.2019.)

Povodom Dana žena u nauci

U cilju postizanja jednakog pristupa i učešća u nauci, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je proglasila 11. februar Međunarodnim danom žena u nauci.

Unesco je izvršio statističku analizu broja žena koje se bave naukom, na globalnom i lokalnom nivou. Podatke možete pronaći na Unesco-vom zvaničnom sajtu.

Čestitka svim ženama iz Srbije koje se bave naukom i doprinose svetskom procentu!

(objavljeno 11.02.2019.)

Kako otkriti koji je časopis predatorski a koji ne?

Na sajtu Elsevier-a je povodom nedavno sprovedenog istraživanja o „predatorskim naučnim časopisima“ koje su sproveli novinari vodećih medijskih kuća Evrope, Azije i Amerike objavljen intervju posvećen ovoj tematici. Predstavnik Elsevier-a dr Philippe Terheggen bavi se temama kao što su: razlikovanje naučnih od pseudo-naučnih časopisa, mehanizmima funkcionisanja predatorskih časopisa (odsustva procesa recenziranja radova), kao i oblicima zloupotrebe u nauci. O ovome se više možete informisati na linku.

(objavljeno 25.01.2019.)

 

(objavljeno 16.01.2019.)

Vebinar o Researcher Academy platformi

Jedan od najvećih svetskih izdavača naučnih časopisa Elsevier, u utorak 22. januara, u 10:30 časova, održaće online vebinar pod nazivom: “Researcher Academy: An introduction to e-learning resources for researchers”. Vebinar je posvećen Elsevier-ovim resursima za online učenje i istraživanje koji su u slobodnom pristupu – Researcher Academy. Svi zainteresovani naučnici, istraživači i studenti koji žele da prisustvuju ovom vebinaru, mogu se registrovati putem linka.

(objavljeno 16.01.2019.)

Ko koristi KoBSON u novogodišnjoj noći?

Po višegodišnjoj tradiciji KoBSON tim nagrađuje svoje prve korisnike u novoj godini. Ove godine KoBSON kišobranom reklamiraće nas korisnik sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu koji se na našu stranicu prijavio tačno u ponoć. Čestitamo :)

(objavljeno 08.01.2019.)