Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Poziv na predavanje "Predatorski izdavači i slične pojave"

Pozivamo sve zainteresovane istraživače da prisustvuju predavanju "Predatorski izdavači i slične pojave", koje će Milica Ševkušić, bibliotekar Tehničkog instituta SANU, održati na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Predavanje je zakazano za ponedeljak, 24. jun 2019. godine, sa početkom u 11 časova, u malom amfiteatru Stomatološkog fakulteta (Rankeova 4).
Ulaz je slobodan. Dobro došli.

(objavljeno 17.06.2019.)

Lajdenovo godišnje rangiranje univerziteta

Centar za studije društva i tehnologije Univerziteta u Lajdenu sprovodi rangiranje učinka velikog broja svetskih univerziteta na osnovu različitih bibliometrijskih parametara. Prvi put je, kao jedan od kriterijuma, korišćena rodna uravnoteženost ne bi li se izračunalo koliki je udeo radova ženskih autora u ukupnom broju objavljenih naučnih radova od strane nekog univerziteta.

Prema kriterijumu rodne izbalansiranosti autora naučnih radova na Lajdenovoj listi, Univerzitet u Beogradu zauzeo je treće, a Univerzitet u Novom Sadu šesto mesto.

Detaljne rezultate moguće je pročitati na sajtu Centra za promociju nauke, kao i na zvaničnoj stranici Centra za studije društva i tehnologije Univerziteta u Lajdenu.

(objavljeno 06.06.2019.)

Obezbeđen nov servis – CAB Abstracts

Obaveštavamo korisnike da je omogućen pristup CAB Abstracts bazi preko EBSCOhost-a.

CAB Abstracts u izdanju CABI Publishing, sadrži vrlo značajnu literaturu u kvalitetnim sažecima o istraživanju i dostignućima primenjenih nauka, uključujući i poljoprivredu, šumarstvo, ljudsku ishranu, veterinu i zaštitu životne sredine. Obuhvata preko 9,2 miliona zapisa, 449.000 članaka iz časopisa, radova sa konferencija i izveštaja.

Više informacija o ovoj stručnoj bazi podataka, možete naći na EBSCOhost veb stranici, a posredstvom KoBSON stranice do baze možete doći ili preko Brze stranice - Indeksne baze - CAB Abstracts ili preko menija Servisi - Indeksne baze - CAB Abstracts.

(objavljeno 28.05.2019.)

Novi sajt izdavačke kuće ACS Publications

Od 22. maja američka izdavačka kuća ACS Publications će lansirati svoj novi sajt. Pored promenjenog izgleda, novi sajt trebalo bi da doprinese lakšoj pretrazi članaka pomoću jednostavnijeg i modernijeg interfejsa. Glavne novine ticaće se: jednostavnije navigacije, poboljšanog pretraživanja (dostupnosti apstrakata u pretpregledu kroz kolekcije članaka), vidljive metrike kreirane za svaki pojedinačni članak i dizajna prilagođenog mobilnim i tablet uređajima. 

O promenama na sajtu ACS Publications-a možete se informisati na sledećem linku ili putem videa.


(objavljeno 21.05.2019.)

Migracija ResearcherID profila na Publons

Zaključno sa 15. aprilom 2019. godine, svi otvoreni ResearcherID profili naučnih istraživača će biti premešteni na srodnu Publons platformu, kako je navedeno u zajedničkom saopštenju Publons-a i Web of Science servisa. Ova promena je nastala da bi se autorima omogućila lakša pretraga i pristup njihovim radovima referisanim u Web of Science bazi.

U poslednjih nekoliko dana, na mejl adrese korisnika ResearcherID-a trebalo je da je stigao link sa uputstvom kako da se uloguju na svoj ResearcherID preko sajta Publons-a. Ukoliko se još uvek niste ulogovali na Publons, o svim detaljima se možete informisati na sledećem linku ili putem videa.

(objavljeno 15.04.2019.)

Časopisi iz Srbije referisani u bazi Scopus

Domaći časopisi Journal of Graphic Engineering and Design ISSN 2217-379X i Istorija 20. veka ISSN 0352-3160 počeli su da se referišu u bazi Scopus izdavača Elsevier.

Uredništvima čestitamo, kao i autorima koji objavljuju radove u navedenim časopisima.

(objavljeno 28.03.2019.)

Sigurnosna zaštita

Poštovani korisnici,
Povodom učestalih prijava korisnika ukazujemo vam na mogućnost pojave sledeće situacije:
Ukoliko vam je na računaru instalirana neka vrsta sertifikata za autentifikaciju (elektronski potpis i sl.), moguće je da vam se, prilikom dolaska na KoBSON stranicu, prikaže poruka kao na slici dole. U tom slučaju potrebno je da odaberete opciju "Cancel" kako biste nesmetano pristupili KoBSON stranici.

(objavljeno 26.03.2019.)

Srbija postala 23. zemlja članica CERN-a

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja, CERN, primila je protekle nedelje Srbiju kao svoju 23. državu članicu.
Kao država članica CERN-a, Srbija će imati pravo glasanja u Savetu, CERN-ovom telu koje donosi najvažnije odluke, i doprinosiće budžetu ustanove. Članirana će doprineti mogućnostima za zapošljavanje u CERN-u, kao i učešću srpske industrije na CERN-ovim tenderima. Više informacija možete pronaći na sledećem linku.

(objavljeno 25.03.2019.)

Na tragu "Plana S"

Novi izveštaj Instituta za naučna istraživanja iz Filadelfije (The Institute for Scientific Information - ISI) bavi se uticajem “Plana S” na savremeno akademsko izdavaštvo, analizirajući promene koje su nastale zahvaljujući njegovoj primeni. Ovaj plan pokrenut je od strane asocijacije Nauka Evrope (Science Europe) 4. septembra 2018. godine. On predstavlja inicijativu za globalno širenje otvorenog pristupa (Open Access), u cilju povećanja dostupnosti naučnih radova koji nastaju u sklopu javno finansiranih akademskih istraživanja.

Osnovna novina “Plana S” odnosi se na zaobilaženje pretplate koja je uglavnom obaveza čitaoca ili biblioteka. O rezultatima istraživanja, kao i o mnogim drugim temama (razlikama između Open/Gold/Hybrid i Green Access-a, međusobnoj kompatibilnosti srodnih platformi poput repozitorijuma za časopise u otvorenom pristupu – DOAJ) možete pročitati na sajtu izdavača Clarivate Analytis, a kompletan dokument preuzeti na sledećem linku.


  

(objavljeno 18.03.2019.)

Obaveštenje o promenama u podešavanju AMRES proxy servisa

Obaveštavamo korisnike proxy servera Univerziteta u Beogradu da će, usled puštanja u rad nove generacije proxy uređaja, od 1. marta 2019. godine serveri sa IP adresama 147.91.1.44 i 147.91.1.45 biti deaktivirani. Molimo korisnike da u svojim internet pretraživačima podese neke od postojećih IP adresa (147.91.1.41-147.91.1.43) kako bi imali neometan pristup KoBSON servisima. Uputstvo za podešavanje proxy servera možete pronaći na stranici Načini pristupa, a detaljnije informacije u vezi sa ovim promenama možete pronaći na stranicama AMRES-a.

(objavljeno 01.03.2019.)

Obaveštenje uredništva časopisa Psihologija

Časopis Psihologija obaveštava javnost da su nepoznata lica registrovala veb sajt koji se lažno predstavlja kao sajt časopisa Psihologija. Ova lica takođe šalju mejlove naučnicima širom sveta lažno se predstavljajući kao urednik časopisa prof. dr Vladimir Hedrih i zamenik urednika prof. dr Vanja Ković (na sajtu navedeni kao Vladimir Hadrih i Vanja Kowić), obećavajući brzo publikovanje radova u zamenu za novac. Na svom sajtu koriste ISSN broj časopisa Psihologija, kopije arhive časopisa (koje svako može da preuzme, jer su Open Access) i kopirali su velike delove sadržaja sajta Psihologije.

Redakcija časopisa Psihologija, kao i Društvo psihologa Srbije preduzimaju sve raspoložive zakonske mere da se ovaj sajt zatvori i takve aktivnosti obustave. Međutim, dok se to ne desi molimo sve da imaju u vidu sledeće činjenice:

  • Jedina veb stranica časopisa Psihologija je ona na sajtu Društva psihologa Srbije - http://dps.org.rs/psihologija-journal, kojoj se može pristupiti i ukucavanjem domena časopisa – www.psihologijajournal.org.rs. Međutim stranica istog imena bez ".rs" ne pripada nama! Arhive objavljenih brojeva su hostovane na doiSerbia, na Scindeksu , ali i na više drugih servisa koji su sami preuzeli radove. Radovi u Psihologiji se objavljuju pod Creative Commons licencom, što znači da su slobodni za preuzimanje i prenošenje. Činjenica da se na sajtu nalaze radovi objavljeni u Psihologiji ne ukazuje da se radi o sajtu časopisa Psihologija.
  • Psihologija ne traži novac za objavljivanje radova, niti bilo šta naplaćuje u vezi objavljivanja rada u Psihologiji.
  • Psihologija izlazi na 3 meseca, a ne mesečno.
  • Radovi podneti za objavljivanje u Psihologiji prolaze višestepenu recenzentsku proceduru, koja traje koliko traje. Mejlovi u kojima se obećava objavljivanje rada u roku od 2 nedelje su lažni.
  • Konačno - radovi se u Psihologiju podnose isključivo preko online uređivačkog sistema Assistant - http://aseestant.ceon.rs/index.php/psi/login, nikako slanjem na bilo koju mejl adresu.

Glavni i odgovorni urednik časopisa Psihologija
prof. dr Vladimir Hedrih

(objavljeno 29.01.2019.)

Neophodna podešavanja

Usled povećanog broja mejlova vezanih za sigurnosnu zaštitu na našem sajtu obaveštavamo korisnike da je problem nastao usled unapređenja portala inostranih izdavača na sigurniju verziju. Za prevazilaženje ovog problema neophodno je obrisati keš i istoriju iz memorije Internet pregledača kako bi se nesmetano pristupalo KoBSON servisima.
uputstvo za Mozilla Firefox
uputstvo za Google Chrome

(objavljeno 24.04.2018.)