Sugestije i zamerke

Primedbe, sugestije, komentari

U cilju unapređenja servisa KoBSON-a svim našim korisnicima omogućeno je da javno iznesu svoj stav. Sve sugestije, zamerke, predlozi i komentari su dobri došli. Ukoliko ne želite da se u okviru komentara vidi Vaše ime, molimo Vas da to naglasite. Komentari se ne objavljuju automatski, već tek nakon potvrde moderatora ovog dela sajta.

Vaš e-mail (*)

Vaše ime (*)

Tekst komenara (*)

Postojeći komentari

prema temi komentara

Razno

Zeljka Cvejic (17.10.2017)

Postovani, molim Vas za informaciju o kategorizaciji casopisa Clinical Ophthalmology. Naime, prema Scopus-u https://www.scopus.com/sourceid/19700175081?origin=resultslist#tabs=1 taj casopis je u prvih 30% u oblasti. Na Kobsonu casopis postoji ali bez definisane kategorije. Hvala unapred, Zeljka

Odgovor
Kategorije u bazi EleČas su definisane na osnovu vrednosti IF (izdavača Clarivate Analytics - nekadašnji Thomson Reuters) koji časopis poseduje. Navedeni časopis Clinical Ophthalmology (ISSN 1177-5467) nema IF, te iz tog razloga ne postoji informacija o M kategoriji. KoBSON se ne bavi vrednovanjem, iz tog razloga smo, na našem portalu, oformili stranicu: Ko zna o vrednovanju, na kojoj postoje svi korisni linkovi i adrese u vezi sa kategorizacijom časopisa i vrednovanjem naučno-istraživačkih rezultata za konkretnu oblast.


ISI liste (SCI liste) i impakt faktori

Nebojša (11.10.2017)

U koju kategoriju časopisa (M21,M22,M23...)spada . Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society. Unapred zahvalan.

Odgovor
Časopis Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society (ISSN 1792-2720) se nalazi u kategoriji M23 - međunarodni časopis; časopis koji se nalazi na popisu JCR, ali prema IF2 nije u svojoj oblasti nauka rangiran među prvih 60% časopisa. Njegov IF za 2016. godinu iznosi 0.085.


Razno

vesna jaksic (03.10.2017)

Postovani, molim vas za pomoc. Kada pretrazujem Scopus vezano za svoje radove, izlazi da mi je afilijacija Univerzitet u Nisu grad Izmir a zemlja Turska Ranije je sve bilo u redu ali se sada to promenilo Kako mogu da to izmenim Moje ime je Vesna Jaksic, ag+filijacija Univerzitet u Beogradu Medicinski fakultet Hvala unapred

Odgovor
Sva pitanja vezana za korekciju podataka u servisu Scopus potrebno je uputiti izdavaču baze - Elsevier. Na stranici Scopus-a nalazi se odeljak Scopus: Access and use Support Center, gde možete popuniti online formu za korekciju podataka.


Razno

Srdjan (24.09.2017)

Poštovani, Da li postoji posebno vrednovanje rada domaćeg autora, koji se koristi kao obavezna literatura na inostranom fakultetu?

Odgovor
KoBSON se ne bavi vrednovanjem, iz tog razloga smo, na našem portalu, oformili stranicu: Ko zna o vrednovanju, na kojoj postoje svi korisni linkovi i adrese u vezi sa kategorizacijom časopisa i vrednovanjem naučno-istraživačkih rezultata za konkretnu oblast.


ISI liste (SCI liste) i impakt faktori

Mina Šoljaga (20.09.2017)

Poštovani, Molim Vas za informaciju o kategorizaciji časopisa Psychiatric Services za 2016. godinu? Hvala unapred.

Odgovor
Časopis Psychiatric Services (ISSN 1075-2730) se nalazi na SCI listama (SCIe SCI SSCI), a njegov IF za 2016. godinu iznosi 2.888 i nalazi se u rangu vrhunskog međunarodnog časopis (M21). Ovi podaci se mogu pronaći u okviru KoBSON-ovog servisa EleČas, klikom na grafikončić pored brojčane vrednosti IF u koloni IF ili posredstvom stranice Detalji klikom na link Kategorije i pozicije časopisa u prethodnim godinama.


Pristup KoBSON-u

milan (11.09.2017)

Poštovani, doktorand sam na gradjevinskom fakultetu, univerziteta u Beogradu. Da li imam pravo pristupa Kobsonu i koja je procedura pristupa ako na to imam pravo?

Odgovor
KoBSON portal dostupan je bez ikakve nadoknade i autentifikacije svima sa akademskog IP domena u Srbiji. Neophodno je u internet browser-u podesiti proxy server odgovarajućeg univerziteta (kao što je objašnjeno na KoBSON-ovoj stranici Načini pristupa). Ukoliko ste mislili na Udaljeni pristup, pravo na ličnu licencu imaju svi stalno zaposleni u akademskim i naučnim institucijama čiji je osnivač Republika Srbija, kao i doktorandi koji su stipendisti Ministarstva nauke RS.


Razno

Mirjana Comor (30.08.2017)

Postovani, Da li se i kako vrednuju preprinti arhivirani u popularnim bazama tipa arXiv i ChemRxiv? To su publikacije koje nisu jos prosle peerReview ali imaju DOI broj. Arhiviranje ovog tipa doprinosi dinamici u naucnoistrazivackom radu. Unapred hvala.

Odgovor
KoBSON se ne bavi vrednovanjem, iz tog razloga smo, na našem portalu, oformili stranicu: Ko zna o vrednovanju, na kojoj postoje svi korisni linkovi i adrese u vezi sa kategorizacijom časopisa i vrednovanjem naučno-istraživačkih rezultata za konkretnu oblast.


ISI liste (SCI liste) i impakt faktori

Milan (25.08.2017)

Poštovani, Da li se posebno vrednuje rad koji je uvršćen u obaveznu literaturu na inostranom fakultetu?

Odgovor
KoBSON se ne bavi vrednovanjem, iz tog razloga smo, na našem portalu, oformili stranicu: Ko zna o vrednovanju, na kojoj postoje svi korisni linkovi i adrese u vezi sa o kategorizacijom časopisa i vrednovanjem naučno-istraživačkih rezultata za konkretnu oblast.


ISI liste (SCI liste) i impakt faktori

Danijel Dankovic (24.08.2017)

Postovani,
Prelistavajuci bazu casopisa u okviru KOBSON-a uocio sam da ste kod svih casopisa u okviru
ODELJAK Impakt faktor, kategorije PODODELJAK Science Citation
napisali SCIe
Detaljnim uvidom kod Thomson Reutersa utvrdio sam da ste i kod casopisa koji se nalaze i na SCI i na SCIe listi napisali samo SCIe. Konkretno sam proveravao za casopise Microelectronics Reliability, Semiconductor Science and Technology, Chinese Physics B, IEEE Transaction on Device and Materials Reliability...
Imajuci u vidu da je za izbore nastavnog osoblja vrlo bitno da li je casopis samo SCIe ili i na SCI i SCIe listi, molim vas da unesete ispravnu klasifikaciju u okviru Science Citation pododeljka. Morate da imate u vidu da je ovim ugrozen izbor mnogih nastavnika.
Ako vam nije problem bilo bi dobro i da mi napisete zasto je svuda stavljeno samo SCIe. Pre nekoliko meseci na KOBSON-u je bilo ispravno prikazivanje u okviru PODODELJKA Science Citation i kod svih casopisa koje sam proveravao pisalo je SCI, SCIe.

Odgovor
Podaci o prisutnosti časopisa na SCI listama ažuriraju se na KoBSON sajtu jednom godišnje i ažuriranje je upravo u toku. S obzirom na važnost podataka, ali i obim posla, potrebno je izvesno vreme da se ažuriranje izvrši. U toku današnjeg dana svi podaci će biti učitani i vidljivi.
Dodatno Vam zahvaljujemo na obaveštenju o uočenom propustu i molimo za razumevanje.


Razno

Igor Tomasevic (20.08.2017)

Poštovani, da li je moguće pristupiti servisu InCites (Web of Science)i na koji način? Srdačan pozdrav

Odgovor
Servis InCites je bio dostupan zaključno sa 2014. godinom, ali zbog slabe iskorišćenosti je od 2015. ukinuta pretplata.