Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Obezbeđen pristup kolekciji American Antiquarian Archives

Obaveštavamo korisnike da je od sada dostupna kolekcija American Antiquarian Archives preko EBSCO servisa.

American Antiquarian Archives je digitalna biblioteka Američkog antikvarnog društva koja dokumentuje život ljudi iz Amerike od kolonijalne ere kroz građanski rat i rekonstrukciju. Partnerstvom sa Američkim antikvarnim društvom, EBSCO pruža digitalni pristup najsveobuhvatnojoj zbirci američkih časopisa izdatih od 1684. do 1912. godine. Pedeset tematskih grupa uključuju bogat sadržaj digitalizovanih stranica američkih časopisa koji detaljno opisuju američku istoriju i kulturu. Ove specijalizovane kolekcije pokrivaju reklamne, zdravstvene, ženske teme, nauku, istoriju ropstva, industriju i profesije, verska pitanja, kulturu i umetnost i još mnogo toga.
Istraživačima su dostupne manje kolekcije od po 87 naslova i veće sa oko 300 naslova. Kolekcijama se može pristupiti na dva načina:

(objavljeno 16.03.2018.)

Obaveštenje povodom ažuriranja baze Naši u WoS

Poštovani korisnici, usled velikog broja mejlova vezanih za ažuriranje autorskih imena u bazi Naši u WoS, koji nam pristižu ponedeljkom i utorkom, podsećamo vas da se baza Naši u WoS ažurira ponedeljkom. Zbog velikog broja uvezenih radova i autorskih imena, ponekad nismo u mogućnosti da ih sve ujednačimo u istom danu (zbog obima poslova ponekad čak i do sredine nedelje).

Unapred zahvaljujemo na strpljenju i razumevanju.

(objavljeno 06.03.2018.)

Omogućen pristup Wiley knjigama

Usled velikog interesovanja za Wiley elektronske knjige, uspeli smo da kupimo 26 najtraženijih naslova (po statistikama odbijenih pristupa).
Knjigama se može pristupiti putem menija Servisi -> Elektronske knjige -> biranjem opcije Wiley iz padajućeg menija Servisi. Knjigama se takođe može pristupiti i putem prečice EleKnjige.

 

(objavljeno 28.02.2018.)

Obaveštenje povodom neophodnih podešavanja

Većina izdavača je prešla na nove "https" platforme. Usled velikog broja mejlova vezanih za sigurnosnu zaštitu, savetujemo vas da pratite uputstva sa PDF-a za Mozilla Firefox pretraživač i sa PDF-a za Google Chrome. Kako biste pristupili svim pretplaćenim sadržajima, neophodno je prihvatiti navedena podešavanja koja se u najvećem broju slučajeva javljaju prilikom pristupa servisima Scopus i Springer.

(objavljeno 26.02.2018.)

Besplatna platforma za edukaciju istraživača

Izdavač Elsevier je ponovo pokrenuo svoju platformu za besplatno online učenje. Portal  Researcher Academy služi za promovisanje video materija o različitim fazama istraživačkog ciklusa - od pripreme istraživanja, preko procesa objavljivanja do prikaza njegove uticajnosti. Vebinar pod nazivom "How to turn your thesis into a publishable article" biće održan 22. februara u cilju promocije unapređene platforme. Mnoštvo vebinara i sadržaja mogu biti od pomoći istraživačima koji su izabrali put celoživotnog učenja.
Pregled materijala na sajtu je dostupan prethodnom prijavom na portal.

(objavljeno 09.02.2018.)

Wiley - prvi izdavač koji zahteva ORCID od autora

Više od 500 Wiley časopisa koristi opciju ScholarOne Manuscripts za prihvatanje radova autora. Naime, ova opcija omogućava autorima da pošalju svoj zahtev za predaju radova, ali samo preko svog ORCID-a. ORCID je neprofitan način pomoći za sve istraživače koji obezbeđuje jedinstvene identifikatore razlikujući ih u današnjoj, sve konkurentnijoj naučnoj industriji. Na zvaničnom sajtu izdavača prikazana je skica predaje rada časopisu kao i prednosti koje nudi ORCID. 

(objavljeno 24.01.2018.)

Web of Science vebinar

U saradnji sa izdavačem Clarivate Analytics 18. decembra je održan vebinar za istraživače i bibliotekare o pretraživanju citatne baze Web of Science. Na pitanja kako pretražiti najuticajnije naučne izvore na određenu temu, koji su kriterijumi za referisanje sadržaja u ovoj bazi, šta je ESCI lista, gde pronaći izveštaje o citiranosti autora odgovorio je predavač Josef Jilek,  predstavnik Web of Science-a i specijalista za edukaciju naučno-akademskog istraživanja.
Za sve one koji se nisu blagovremeno registrovali i ispratili vebinar, omogućeno je njegovo praćenje kroz video materijal i prezentaciju.

(objavljeno 04.01.2018.)