Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Poziv na EBSCO predavanje

Poštovani bibliotekari, pozivamo vas na predavanje koje organizujemo u saradnji sa EBSCO-om u Narodnoj biblioteci Srbije (elektronska učionica 236), u ponedeljak, 16. aprila u 14 časova. Cilj predavanja je predstavljanje dve nove kolekcije:

  •  American Antiquarian Archives Databases
  •  Audiobook Collection EBSCOhost

Pored predstavljanja novih kolekcija, biće reči i o unapređenju pretrage i korišćenja EBSCO elektronskih knjiga, kao i jednostavnijeg korišćenja platforme za objedinjenu pretragu pretplaćenih servisa - Ebsco Discovery Service.
Predstavnik EBSCO informacionog servisa za trening i edukaciju korisnika, gospodin Martin Kolman, održaće predavanje u trajanju od 90 minuta.
Molimo vas da putem mejla (na adresu kobson@nb.rs) potvrdite svoje učešće.

(objavljeno 10.04.2018.)

Dan slobodnih dokumenata 2018.

U Biblioteci "Milutin Bojić", 28. marta obeležen je Dan slobodnih dokumenata. Povodom ovog događaja, Odeljenju za naučne informacije Narodne biblioteke Srbije, dodeljena je plaketa za implementaciju Otvorenih Standarda koja je uručena načelnici odeljenja Tatjani Timotijević. Nakon tribine "Zašto su nam potrebni Otvoreni Standardi?" usledila je projekcija filma "Revolution OS" reditelja Džej T.S. Mura iz 2001. godine koji prikazuje razvoj Linuksa i ideje Slobodnog i Otvorenog softvera.

(objavljeno 29.03.2018.)

Obezbeđen pristup kolekciji American Antiquarian Archives

Obaveštavamo korisnike da je od sada dostupna kolekcija American Antiquarian Archives preko EBSCO servisa.

American Antiquarian Archives je digitalna biblioteka Američkog antikvarnog društva koja dokumentuje život ljudi iz Amerike od kolonijalne ere kroz građanski rat i rekonstrukciju. Partnerstvom sa Američkim antikvarnim društvom, EBSCO pruža digitalni pristup najsveobuhvatnojoj zbirci američkih časopisa izdatih od 1684. do 1912. godine. Pedeset tematskih grupa uključuju bogat sadržaj digitalizovanih stranica američkih časopisa koji detaljno opisuju američku istoriju i kulturu. Ove specijalizovane kolekcije pokrivaju reklamne, zdravstvene, ženske teme, nauku, istoriju ropstva, industriju i profesije, verska pitanja, kulturu i umetnost i još mnogo toga.
Istraživačima su dostupne manje kolekcije od po 87 naslova i veće sa oko 300 naslova. Kolekcijama se može pristupiti na dva načina:

(objavljeno 16.03.2018.)

Obaveštenje povodom ažuriranja baze Naši u WoS

Poštovani korisnici, usled velikog broja mejlova vezanih za ažuriranje autorskih imena u bazi Naši u WoS, koji nam pristižu ponedeljkom i utorkom, podsećamo vas da se baza Naši u WoS ažurira ponedeljkom. Zbog velikog broja uvezenih radova i autorskih imena, ponekad nismo u mogućnosti da ih sve ujednačimo u istom danu (zbog obima poslova ponekad čak i do sredine nedelje).

Unapred zahvaljujemo na strpljenju i razumevanju.

(objavljeno 06.03.2018.)

Omogućen pristup Wiley knjigama

Usled velikog interesovanja za Wiley elektronske knjige, uspeli smo da kupimo 26 najtraženijih naslova (po statistikama odbijenih pristupa).
Knjigama se može pristupiti putem menija Servisi -> Elektronske knjige -> biranjem opcije Wiley iz padajućeg menija Servisi. Knjigama se takođe može pristupiti i putem prečice EleKnjige.

 

(objavljeno 28.02.2018.)

Obaveštenje povodom neophodnih podešavanja

Većina izdavača je prešla na nove "https" platforme. Usled velikog broja mejlova vezanih za sigurnosnu zaštitu, savetujemo vas da pratite uputstva sa PDF-a za Mozilla Firefox pretraživač i sa PDF-a za Google Chrome. Kako biste pristupili svim pretplaćenim sadržajima, neophodno je prihvatiti navedena podešavanja koja se u najvećem broju slučajeva javljaju prilikom pristupa servisima Scopus i Springer.

(objavljeno 26.02.2018.)